Kolejne skuteczne działania policjantów z Ostrołęki skierowane na zwalczanie przestępczości akcyzowej
Ostrołęccy policjanci, zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej zlikwidowali nielegalną wytwórnię alkoholu. Zarekwirowano blisko 800 litrów tzw. zacieru oraz 165 litrów gotowych wyrobów alkoholowych. Zabezpieczono także sprzęt służący do ich produkcji. Działania rozpoczęto w dwóch miejscach jednocześnie. W jednym odbywała się nielegalna produkcja alkoholu, a w drugim był on składowany. Pamiętajmy, że spożywając alkohol z niewiadomego źródła narażamy siebie na duże ryzyko, ponieważ nigdy tak naprawdę nie znamy jego składu chemicznego.
Bardzo dobre rozpoznanie terenu przez policjantów z ostrołęckiego wydziału do walki z przestępczością gospodarczą i korupcją pozwoliło na udaremnienie wprowadzenia na rynek nielegalnego alkoholu.
Funkcjonariusze z tego wydziału ustalili, że na terenie naszego powiatu mężczyzna prowadzi nielegalną produkcję alkoholu. Ustalenia policjantów wskazywały na to, że w jednym miejscu odbywała się jego produkcja, a w innym miejscu alkohol niewiadomego pochodzenia był składowany.
Realizacja sprawy została zaplanowana na wczorajszy poranek. Policjanci z wydziału do walki z przestępczością gospodarczą i korupcją w tym samym czasie weszli na teren dwóch posesji.
Już pierwsze czynności potwierdziły ustalenia policjantów. W jednym z miejsc, gdzie alkohol miał być produkowany policjanci zabezpieczyli 800 litrów tzw. zacieru oraz urządzenia służące do nielegalnej produkcji alkoholu.
Natomiast pod drugim adresem policjanci zabezpieczyli w pojemnikach 80 i 5 litrowych 165 litrów przygotowanego do sprzedaży gotowego produktu.
Do sprawy zatrzymano 63 - letniego mieszkańca naszego powiatu. Mężczyzna usłyszał już zarzut z art. 12a Ustawy o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych, do którego się przyznał. Za nielegalne wyrabianie alkoholu mężczyźnie grozi kara grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Przypominamy, że spożywanie nielegalnego alkoholu niesie ryzyko dla zdrowia, a nawet życia osób go spożywających. Chęć eksperymentowania oraz zaoszczędzenia kilkunastu lub nawet kilku złotych może być tragiczne w skutkach, ponieważ nigdy tak naprawdę nie mamy pewności co do jej składu chemicznego.
podkom. Tomasz Żerański